Fra Lon­don til Her­me­tik­ken Kul­tur­næ­rings­hage!

Han er fotojournalist og filmskaper fra London som kom til Ekkerøy for å bli i 4 måneder. Nå er han etablert med eget firma, et vell av eksotiske motiv og historier å fortelle pluss et splitter nytt medlemskap i Hermetikken kulturnæringshage.

Tekst: Torill Olsen

Det motsatte av London

Vi møter Samuel Padget dagen før han skal til Pasvik for første gang. Der venter enda et oppdrag for 29-åringen som kom til Ekkerøy utenfor Vadsø i fjor og ikke hadde planer om å bli her så lenge. – Det er stikk motsatt å bo her i forhold til hjembyen London med sine 7 millioner innbyggere, sier han og smiler. – Her er det koselig, lite folk, mye natur, fugler og masse snø. Vi har ikke ordentlig snø i England, her er det nok av det. Dermed ble de to sommermånedene i Ekkerøy forlenget til et opphold på ubestemt tid.

Solid kompetanse

Sam er 29 år og fra selveste stor-London. Han har filmutdanning fra universitet og har blant annet jobba som filmskaper og filmklipper for film og tv i Los Angeles. Hans mor er fra Danmark, så han snakker godt norsk. – Det var jo flaks, for da han traff Jenny Løvli fra Ekkerøy i London var ikke språket noe problem. Det gjør det også lettere å jobbe i Norge, sier Samuel. Nå bor han og Jenny i ei leilighet i Vadsø og jobber med hver sin bedriftsetablering.

Samuel Padget. Foto: Torill Olsen.
Samuel Padget. Foto: Torill Olsen.

Ledig for oppdrag

– Jeg konsentrerer meg mest om stillfotografering i bedriften min, Samuel Bay Photography. Jeg tar fotojournalistiske oppdrag og nyhetsfotografi, og liker å skrive på en fotojournalistisk måte. Sam har allerede tatt en del bilder av fugler, hunder og landskap, og tar gjerne oppdrag for media, bedrifter og organisasjoner som er ute etter en profesjonell fotograf.

Se eksempel på oppdrag: The Bergeby Endurance Dog  Race – In pictures

Den ultimate drømmen

– Det er så mange meningsløse bilder i verden, og så mange ufortalte historier, sier Samuel ettertenksomt. Drømmen hans er å jobbe mer med fotojournalistiske oppdrag som handler om menneskerettigheter, saker og mennesker som ikke får oppmerksomhet fra media og nyhetsbyrå.  – Jeg håper å kunne jobbe mer internasjonalt og få ut saker som skaper oppmerksomhet og konsekvenser. Noen prosjekter er på gang, men det kan jeg ikke offentliggjøre enda, sier han hemmelighetsfullt.

Tatt under demonstrasjoner i London (pressfoto)
Tatt under demonstrasjoner i London (pressfoto). Foto: Samuel Bay
Trening
Foto til artikkelen for hans personlige prosjekt om bergebyløpet. Foto: Samuel Bay

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pluss og minus

Sam har jobbet for seg selv siden 2011. Fordelen med å drive fra Vadsø er at det ikke er så stor konkurranse, det er lett å bli synlig og her er eksotiske motiv og historier, forteller han. – Ulempene med å drive bedrift herfra  er at her er få kunder, det er vanskelig å leve av foto her og det er vanskelig å få og opprettholde kontakten ute i verden. Reisekostnadene er store, spesielt innenlands. Det koster fort 10 000 kroner å dra til London for å møte en kontakt.

Les mer om firmaet her: samuelbayphotography.com

Et viktig nettverk

Samuel er ferskeste medlem i Hermetikken Kulturnæringshage og er glad for at det fins et slikt tilbud utenfor de store byene for små kunst- og kulturbedrifter. – Jeg manglet kontakter, det er vanskelig å finne selvstendig kunstnere her omkring på egenhånd. I et nettverk som dette får man etablere kontakt og bli kjent fordi vi treffes ofte, vi får kurstilbud og mulighet for samarbeidsprosjekter. Og så slipper jeg å sitte alene på hjemmekontor hele tiden, jeg hører til et sted, avslutter Samuel.

Vinn-vinn-situasjon

Samuel Padget og hans film- og fotobedrift er en av flere kulturgründere som nylig har kommet inn i Hermetikken kulturnæringshage. – Nyetablerere som Samuel setter veldig stor pris på å komme inn i et nettverk som Hermetikken, og vi setter stor pris på dem, sier Mette med et smil. – Alle som har prøvd å drive egen virksomhet alene, vet hvor tøft det kan være. I Hermetikken treffer man andre i samme situasjon, man har mange man kan spørre om tips og råd, og man får et faglig og sosialt fellesskap.  For Hermetikken en det en kjempestor verdi å få nyetablerere inn i nettverket.  Nye tanker, ny kunnskap og nye nettverk er alltid en berikelse, og er med på å gjøre oss alle litt bedre – altså helt perfekt, en vinn-vinn situasjon for alle.

« Tilbake til arkivet