Volda: Kompetanseklynge skaper nye bedrifter

Samspillet mellom høgskole, industri og næringshager er i ferd med å gjøre Volda til senter for animasjonsfilm med flere aktive bedrifter.
– Det er utrolig fint å drive med animasjon i Volda. Det satses på kultur og film, ikke minst animasjonsfilm, mye på grunn av Kulturnæringshagen (Sunnmøre Kulturnæringshage, åpnes offisielt 25. april. Reds anm), animasjonsstudiet og selvsagt Høgskulen, sier Martine Grande (27), animatør og eneste ansatt i enmannsforetaket Grande Produksjon til Nærnett, lokalnyheter produsert av journaliststudentene ved Høgskulen i Volda.
Grande Produksjon har lokaler i Lassofilm-kollektivet der det nå arbeider 4–5 animatører. Like ved ligger Sunnmøre Kulturnæringshage som huser animasjonsbedriftene Raindogs Studios og Fire Grader.
Sunnmøre Kulturnæringshage er en regional næringshage i SIVA-nettverket som fokuserer på kulturnæringer som film, video, animasjon, fotografi, PR, kommunikasjon, media, IKT og design.
Volda har også et selskap som lager dukkefilm, og i nabobygda Ørsta ligger Frost Film. Hvert år blir det arrangert en animasjonfilmfestival i Volda.

Aldri ålein lell

Grande arbeider nå med filmen “Kakerlakken og den stygge jakken… og hodet fylt av triste tanker”, som hun har fått 300.000 støttekroner til fra Vestnorsk filmsenter.
Martine Grande, Volda, får 300.000 kroner i utviklingsstøtte til “Kakerlakken og den stygge jakken… og hodet fylt av triste tanker”. Temaet er barn og psykisk helse.
– Sjøl om en bare er ein alein i selskapet så e n aldri ålein lell, sier Martine Grande i et videointervju med Nærnett og bruker ordet kulturklynge som et av argumentene for at hun etablerte selskapet sitt i Volda.
– Trenger man hjelp til et prosjekt kan jeg for eksempel stikke innom andre animatører for arbeidskraft, sier Martine Grande til Nærnett.

HMS hos Kleven Maritime

Tomannsbedriften Raindog Studios i Sunnmøre Kulturnæringshage sikter mot animasjonsoppdrag for industrien. Den idéen fikk de to gründerne Torjus Førre Erfjord og Johannes Hildre Spilling da de var med i et VRI-prosjekt (Virkemidler for Regional forskning og utdanning og Innovasjon) der Kleven Maritime i Ulsteinvik samarbeidet med Høgskolen i Volda. Prosjektet laget en animasjonsfilm om helse, miljø og sikkerhetsregler for nyansatte og besøkende. Etter prosjektet har Raindog Studios fått i oppdrag å lage ti ulike animasjonsfilmer for Kleven Maritime.

« Tilbake til arkivet