Næringshage – en døråpner for to ulike bedrifter

– Næringshagen er lett tilgjengelig

Nederlenderen Rob Veldhuis driver The Dutch Connection sammen med sin samboer, Josien den Ouden. Kontoret deres er strategisk plassert i Veksthuset på Røros, en trapp opp og gjennom en gang fra kontorene til Rørosregionen Næringshage.

 – Jeg er ganske flink til å stikke innom når jeg lurer på noe. Da får jeg svar med en gang, og det er så mye lettere enn å for eksempel sende en e-post, sier Veldhuis.

 Som målbedrift i næringshagen benytter han seg av timene han har til disposisjon, og mener terskelen for å spørre om hjelp er lavere når kostnaden ikke blir så høy.

– Som nederlendere er vi veldig direkte, og noen ganger er det vanskelig å vite om man gjør ting rett i forhold til norsk forretningsskikk og hvordan man forholder seg til det offentlige. Det er litt andre synspunkter og andre måter å gjøre ting på, hvordan man kommuniserer og følger opp kunder, og det er veldig greit å få det kvalitetssikret, sier han.

Rob Veldhuis synes også det er nyttig med et kontorfellesskap slik det er i Veksthuset, der han møter folk i andre bedrifter ved postkassa eller over lunsjen. Han har også vært med på flere samlinger i KompetanseForum.

– Selv om det er en del ting man vet og kan fra før, er det greit å høre det på en litt annen måte fra inspirerende og engasjerte foredragsholdere. Det er også lettere å prioritere å være med på det, da det er nært og kortvarig, heller enn et kurs for eksempel i Trondheim.

FAKTA:

THE DUTCH CONNECTION:

Rob Veldhuis og Josien den Ouden kom flyttende til Røros fra Nederland i 2007, og hadde med seg en lidenskap for nederlandsk design.

Med et ønske om å dele dette med Norge, etablerte de The Dutch Connection, som importerer små og store designprodukter fra Nederland. Rob er også en av gründerne bak bedriften Godtfolk as, og arbeider som selvstendig næringsdrivende fotograf.

———————————————-

Margrethe Gjære i Protex as.
Margrethe Gjære i Protex as. Foto: Linda C. Herud.

De har fått et stort nettverk etter hvert, både ovenfor flere næringshager ellers i landet, Innovasjon Norge og andre bedrifter.

Margrethe Engan Gjære er daglig leder hos Protex as i Ålen i Sør-Trøndelag. Hun forteller gjerne om samarbeidet med Rørosregionen Næringshage as, hvor Protex også er en av de drøyt 50 målbedriftene. Vi har jobbet mye med utvikling av nye produkter de siste årene. Vi må finne andre bein å stå på, og det å kunne utvikle egne produkt med helt andre marginer enn å bare gjøre en produksjon, er veien å gå, sier hun.

I fjor var de ferdig med et SkatteFUNN-prosjekt i samarbeid med SINTEF Teknologi og Samfunn i Trondheim, og nå er produktet – et belte som skal beskytte mot lårhalsbrudd – ferdig utviklet. Da hoftebeskytter-beltet var ferdig, hadde vi behov for å ta steget videre med kommersialisering. Vi fikk hjelp av næringshagen i arbeidet med søknaden, som ble innvilget, og prosjektet skal nå i gang, sier Engan Gjære. Hun mener en søknadsprosess uten næringshagen hadde krevd mye mer av bedriften.

Næringhagen gir gode råd om det er verdt å søke, og hvordan man skal gå frem. De vet hva som kreves av innholdet og hjelper oss med å tenke igjennom prosjektet før vi søker. Flere ansatte ved Protex deltok på en del av samlingene på KompetanseForum i fjor.

Det som var det fine var at vi kunne dra på det som passet oss. Samlingene var korte og konsise, vi slapp å bruke hele dagen, og nærheten gjorde nok sitt til at flere hadde mulighet til å være med, sier Margrethe Engan Gjære.

 Hun trekker også fram viktigheten av at næringshagen er tilstede i Holtålen kommune.

  • De er tilgjengelige i lokalsamfunnet, og det er viktig. Da er det lettere å bruke de, de kjenner oss og vi kjenner de.

Fakta:

PROTEX AS

begynte som en familiebedrift i Ålen i 1966, og har drevet med tekstil og konfeksjon i alle år. Bedriften var i mange år en av de største i Holtålen kommune, med bl.a. levering av stoltrekk til HÅG på Røros.

I dag er Forsvaret og Politiet blant selskapets største kunder, og design og produktutvikling er blitt sentrale forretningsområder.

Fem ansatte i Ålen. Driver salg, oppfølging av kunder og oppfølging mot produksjon, og omtrent 300 i Estland, der all produksjonen foregår.

 

Tekst og foto: Linda C. Herud

 

 

 

« Tilbake til arkivet