Næringslivet i Mandal vil satse: hotell kan bli folkehøgskole

hilde-1
Hilde Tallaksen på et av hotellrommene på Solborg som fra neste høst kanskje blir å huse elever i en folkehøgskole, kalt SKAP kreativ folkehøgskole. Signalene fra Stortinget er positive til å støtte prosjektet. FOTO: Jarle R. Martinsen

Fra neste høst kan en ny folkehøgskole være et faktum i lokalene til Solborg hotell midt i Mandal sentrum.

MANDAL: – I motsetning til mange andre folkehøgskoler som ligger avsides til, blir dette en meget urban skole og en integrert del av samfunnet, sier rådgiver Hilde Tallaksen i Lindesnesregionens Næringshage.

Med solid støtte i regionens næringsliv søker næringshagen nå om at skolen skal etableres i byen. Ved opprettelsen av skolen vil det dannes et eget selskap som skal eie skolen.

Skolens navn er SKAP kreativ folkehøgskole som står for samfunn, kommunikasjon, arkitektur & design og prosess. Målet med skolen er å få ungdommene til å tenke kreativt og nyskapende som de deretter skal teste ut i reelle utfordringer.

Interessant

– Vi tenker at denne folkehøgskolen kan være interessant blant annet for de som ønsker jobb innen arkitektur og design. Til studiet ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo er det årlig omlag 1000 søkere til 90 plasser. Fordi skolen har en kreativ opptaksprøve vil en folkehøgskole som vi planlegger være interessant for de som venter på å komme inn og som trenger kompetanse, sier Tallaksen.

Driften av skolen er budsjettert til omlag 17 millioner kroner i året. Omlag åtte millioner kroner kommer fra betalingen fra elevene. Resten er statlig støtte.

– Så vi kan altså ikke starte opp uten penger på statsbudsjettet, fastslår Tallaksen. Hun forteller at staten årlig bevilger over 700 millioner kroner til folkehøgskolene rundt om i landet, og denne rammen må økes om en folkehøgskole i Mandal skal få støtte.

Start i 2015?

– Nå har vi søknaden om oppstart inne hos departementet. Men vi får ikke svar på annet vis enn når statsbudsjettet kommer og om vi er med der, sier Tallaksen.

Hun håper beløpet står der til høsten, i så fall blir det oppstart allerede neste år.

Lokalet som er mest aktuelt er Solborg hotell på Vestnes som ligger noen hundre meter unna gågata. Trolig vil byen få et nytt hotell i løpet av få år på Malmø samtidig som avtalen hotellkjeden som er i Solborg-bygget går ut neste år.

– Vi har underskrevet en intensjonsavtale med eierne av bygget. Bygget passer på alle vis for en folkehøgskole med undervisningslokaler, spisesal og rom for internatbruk, sier Tallaksen.

Roser prosjektet

Agders Norunn Tveiten Benestad (H) sitter i kirke- og utdanningskomiteen på Stortinget. Hun kjenner svært godt til prosjektet, som hun roser.

– Det er et kjempespennende prosjekt som skiller seg ut fra andre folkehøgskoler. Ikke minst gjelder det beliggenheten med å plassere skolen midt i Mandal, sier hun.

Men veien fram til statlig bevilgning er lang. – Ja, det er flere andre som ønsker å starte opp folkehøgskole. Derfor må det jobbes hardt og aktiv fra initiativtakernes side for å få dette til, sier Benestad som lover å jobbe for saken, hun også.

Positive instanser

Fra før har Mandal industriforening, fylkesmannen i Vest-Agder, UiA, Arkitektur- og designhøgskolen og Folkehøgskoleforbudet uttalt seg positivt om en etablering i Mandal.

« Tilbake til arkivet