Ikke alle eventyr må spilles i sentrum

Velkommen til Hermetikken Næringshage i Vadsø, i Finnmark, i Nord-Norge.

Nei, dette er ikke historien om de stakkars små bedriftene som overlever mot alle odds.  Dette er historien om kulturnæringsgründere som klynger seg sammen og finner rom for forretningsdrift og kreativ utfoldelse nettopp fordi de ikke sitter midt i smørøyet. Derfor må de jobbe annerledes og jobbe sammen. Vokser de raskest og blir størst og rikest? De vokser som alt annet her nord: Sakte, blir ikke spesielt stor, men sterk og hardfør.  

Og hardfør blir de! Statistisk er det kun 3 av 10 virksomheter som overlever i mer enn 5 år. I vår næringshage har nesten alle de etablerte bedriftene overlevd det såkalte «blodbadet», og vell så det. Hvorfor? Er vi mer risikovillig? Er vi mer kreative? Er vi mer villig til å følge drømmene våre? Klarer vi oss med mindre penger? Eller er vi bare rett og slett ufattelig sta?  Det er nok ikke ett svar på dette, men jeg tror det finnes noen interessante forklaringer som vi kanskje ikke tenker så ofte over.

For det første er de vant med at ingen ting blir servert på sølvfat. Mulighetene dine må du skape sjøl! Det er hardt arbeid, og kundene må oppsøkes og pleies. Her kan du ikke sitte og vente på at kundene skal komme, for de er få i det regionale markedet. Kundene du allerede har fått, må du yte 100% overfor. Både i faglig kvalitet og kundeservice. Dette gjør bedriftene dyktige! Det er høy kvalitet på det de leverer og de må jobbe hardt for å utvikle seg og dermed henge med i konkurransen. Dette betaler seg i form av et godt rykte og nye kunder.

Bedriftene er også spesialister på samarbeid. Ikke bare lokalt og regionalt, men også internasjonalt. Vi lever i et grensefylke, hvor samarbeid mot Russland og Finland er like naturlig som samarbeid sørover i Norge. Dette gir oss nye input, nye markeder og spennende samarbeidsrelasjoner.

I tillegg er jeg helt sikker på at rausheten har betydning. Gründerne er utrolig rause mot hverandre, og mot nye som kommer inn i miljøet. Det handler om å dele kunnskap og dele erfaringer. Og deling betyr veldig ofte at du får noe tilbake. Dette gjør dem enda flinkere faglig, enda bedre på samarbeid, åpner opp nye muligheter, gir et mer kreativt miljø og ikke minst blir det morsommere og drive egen bedrift.

«Sentrum er der jeg og min bedrift til enhver tid er», sa en av kulturgründerne våre. Han klarer seg godt langt nord. For det er trangt i sentrum, det er mange om beinet, det er ikke lett å få øye på deg der i vrimmelen av konkurrenter. Mens her, hvor kulturnæringsbedriftene er færre, står de til skue for alle, her skaper deres virksomhet en synlig forskjell og en mening. Det er viktig! Når våre kulturgründere velger å starte sin egen bedrift og bli en del av miljøet i Hermetikken, har de tenkt på fordeler og ulemper både èn og to ganger, og vet at det blir en annen virkelighet å drifte langt utenfor sentrum. Ikke dårligere, men annerledes – og kanskje mer kreativt utfordrende?

« Tilbake til arkivet