Skarstein tok overlegent VM-gull med nytt sete utviklet av Skarnesbedrift

Torsdag 28. august tok Birgit Skarstein et overlegent gull i ro-VM i Amsterdam. I løpet brukte hun et nytt sete utviklet av Skarnesbaserte Skeno AS i samarbeid med Senter for Idrettsanlegg og teknologi (SIAT) – NTNU. Setet skapte stor interesse under mesterskapet og ble omtalt som et stort løft som satte en ny standard for roseter i pararoing.

Foto: Tine H. Bjonge
Foto: Tine H. Bjonge

Dominerte fra start
Birgit gikk hardt ut fra start og viste tidlig hvem som skulle dominere løpet. I mål var hun overlegne 11 sekunder foran sølvplass, med en tid som slo flere av de mannlige roerne i samme klasse.

Tilpasset roing
Pararoing er tilpasset roing for funksjonshemmede. Skarstein konkurrerer i klassen AS (arms and shoulders), der det brukes et fast sete og en fast rygg med stropp rundt brystkassa. Det er hovedsaklig armer og skuldre som brukes til fremdrift.

Effektiv kraftbruk
“Skeno har bygd et sete som gjør at jeg sitter som støpt. I stedet for å bruke krefter på å sitte riktig kan jeg konsentrere meg om dra båten fremover”, sier Skarstein. “Det nye setet hever kvaliteten på treningene, gjør at jeg kan være med effektiv inn og ut av båt og bidrar til at marginene i konkurranse er på min side. Med Skenos sete øker min mulighet til å lykkes som idrettsutøver.”

Skarstein viktig i utviklingen av setet
I vår og sommer har Skeno AS sammen med SIAT NTNU og studenter ved NTNU utviklet setet. Arbeidet har hele tiden vært tett sammen med Skarstein og de fleste timene er tilbrakt på vannet og i garasjen på Årungen rostadion, landslagets arena. “Det har vært viktig med tett samarbeid med Birgit, og siden vi har startet fra bunnen av har det vært essensielt med mye testing. Birgit har mye meninger og forslag til forbedringer, og det har vært en viktig bit i utviklingen”, sier Kjærnli fra Skeno AS. “Dette er første versjon av setet, nå fortsetter videre utvikling og optimaliseringer mot lekene i Rio 2016.”

skeno_hovedlogo

Fakta:
Skeno AS: Bedrift som holder til i Odal Næringshage og utvikler idrettsutstyr for funksjonshemmede
SIAT NTNU: Senter for Idrettsanlegg og teknologi ved NTNU
– Prosjektet er finansiert av Olympiatoppen, SIAT NTNU og Skeno AS

Kontaktperson:
Peder Kjærnli
97156818
pederkjernli@gmail.com

« Tilbake til arkivet