Røffe utemøbler fra Aurdal

Tekst: Ivar Brynildsen, Valdres

– Mange har sett dem utstilt langs E16, og mange vil ha dem på hytta

Øyvind Haganæs og Espen Kristiansen i Aurdal har truffet blink med sine rustikke møbler laget av lokalt trevirke.

 - Satser: Espen Kristiansen (bak f.v. ), Tronn Røang og Øyvind Haganæs har startet bedrift som produserer røffe utemøbler. De har fått god hjelp fra Hilde Tveiten Døvre (t.v. ) og Karianne Borchgrevink (t.h. ) i Valdres Næringshage.
– Satser: Espen Kristiansen (bak f.v. ), Tronn Røang og Øyvind Haganæs har startet bedrift som produserer røffe utemøbler. De har fått god hjelp fra Hilde Tveiten Døvre (t.v. ) og Karianne Borchgrevink (t.h. ) i Valdres Næringshage.

AURDAL: Rustikke møbler, i første rekke utemøbler, er spesialiteten til den nystartede Aurdals bedriften Reint Tre Norge as. Bak denne bedriften står de lokale håndverkerne Øyvind Haganæs og Espen Kristiansen. Tilbakemeldingene fra markedet har vært svært positiv, og fra februar lanseres en utemøbelkolleksjon for fullt.

Amerikansk utgangspunkt

I tillegg til Haganæs og Kristiansen, er også Tronn Røang med i bedriften med en liten andel. Sammen har de tre utviklet ideen om produksjon av utemøblene. Ut fra de tilbakemeldinger som har kommet, både fra besøkende på Hyttemessen, der møblene ble utstilt, og også fra alle de som har passert utstillingsvinduene i Aurdal, er det et stort marked for disse produktene. Spesielt er det hytteeierne som har blitt seg merke i de kraftige møblene som tåler å stå ute hele året. Møblene er røffe og de er produsert av lokalt, kortreist trevirke som i mange andre sammenhenger anses som lite verdifullt. Hvert møbel får sin egenart, og kundene kan også komme med trevirke fra egen tomt.

Bistand fra Valdres Næringshage

På vårparten, etter oppstart i april 2014, tok de kontakt med Valdres Næringshage for å få bistand til utvikling av bedriften sin. Gjennom en prosess i samarbeid med næringshagen, har Reint Tre Norge arbeidet med markedskartlegging og markedsplaner, forretningsmodellering og kundesøk.

Innovasjon Norge har gitt bedriften etablerertilskudd, og de har vist stor tro på dette gründerprosjektet.

– Vi er veldig fornøyd med den hjelpa vi har fått i næringshagen, sier Øyvind Haganæs, daglig leder. Uten den bistanden, hadde vi ikke hatt mulighet til å satse på den måten vi gjør i dag. Vi oppsøkte hjelp og har jobbet tett med næringshagen.

Forretningsmodellering og søknad til Innovasjon Norge har Hilde Tveiten Døvre spesialisert seg på, noe som har gitt grunnlag for videre utvikling av bedriften.

Vi er gode på det håndverksmessige, og vi kan faget vårt. Både Espen og jeg driver egne virksomheter i tillegg til Reint Tre Norge, og det sier seg da at tid og ressurser til å utvikle et helt nytt konsept kan være mangelvare.

Karianne Borchgrevink har jobbet med salgs- og markedsarbeidet, samt koordinering mellom webdesigneren for utarbeidelse av nytt navn, logo og hjemmesiden som er under arbeid. Vi har benyttet næringshagenes nettverk og fikk tilgang på svært nyttig informasjon som vi ikke har klart å finne på egen hånd. Videre nå skal det jobbes med framdriftsplaner, kommunikasjon og synlighet. De har gjort det mulig for oss å gjøre det vi er best på, fortsetter Haganæs.

Lokalt nettverk

– Utemøblene våre, som forresten har fått navnet «Must», bidrar til å skape gode uteopplevelser for kundene, året rundt, skyter Tronn Røang inn. I den forbindelse samarbeider vi med Promek i Sør-Aurdal. De var først ute med å produsere bålpanner her til lands. Bålpannene har seinere blitt kopiert og selges nå av mange aktører, men for oss er det et stort poeng i å kunne bruke valdresproduktet fra Promek. Bedriften er også bevisst på å bruke andre lokale leverandører, og fotograf Cathrine Dokken har tatt bilder til bruk i profileringssammenheng

« Tilbake til arkivet