Gnist skal skape arbeidsplasser i Valdres

Journalister: Sigrid Havig Berge og Alexander Nordby, NRK Hedmark og Oppland.

Offentlige og private bedrifter i Valdres har slitt i motvind. Nå tar Valdres næringshage grep for å prøve og skape ny optimisme og aktivitet i regionen.

Daglig leder i Valdres næringshage, Arne Erik Fønhus, viser stolt fram deres nye storsatsing: En helt egen avdeling med navnet Gnist. Med fargerik innredning og toppmoderne utstyr skal avdelingen være med på å skape mer aktivitet og ny optimisme i regionen som har blitt rammet av mange nedleggelser de siste årene.

– Den eneste måten å ta den typen utfordringer på er å vise at det går an å gjøre nye ting, at vi har et initiativ og at vi ønsker å skape nytt. Det er jo mange i Valdres som ønsker å skape nye ting, sier Arne Erik Fønhus.

 GRÜNDERE: En gruppe gründere har samling i den nye Gnist-avdelingen til Valdres næringshage. I fjor bidro næringshagen til 12 nyetableringer av bedrifter og at det ble skapt 32 nye arbeidsplasser. Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

GRÜNDERE: En gruppe gründere har samling i den nye Gnist-avdelingen til Valdres næringshage. I fjor bidro næringshagen til 12 nyetableringer av bedrifter og at det ble skapt 32 nye arbeidsplasser.
Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Skal være en møteplass

Med seg på laget har Valdres næringshage blant andre Innovasjon Norge. Gnist skal være møteplass for de som vil utvikle bedriften, eller starte opp ny. Der vil det legges til rette for kurs og kompetanseheving, arbeidsverksteder og arbeidsgrupper.

Dessuten ønsker de å skape samarbeid mellom ulike bedrifter, gründere og etablert næringsliv.

– Valdres er på lik linje med andre småregioner i distriktene preget av små bedrifter og små næringsklynger. Spørsmålet er hvordan du bringer disse sammen? Hvordan kan du få disse til å samarbeide på en slik måte at de sammen kan bli sterkere enn de er i dag? Det krever jo både lokaliteter, metodikk og måter å få til samarbeide på, sier Arne Erik Fønhus.

 SAMARBEID: Daglig leder i Valdres næringshage, Arne Erik Fønhus, ønsker å skape samarbeid mellom ulike bedrifter, gründere og etablert næringsliv i Valdres. Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

SAMARBEID: Daglig leder i Valdres næringshage, Arne Erik Fønhus, ønsker å skape samarbeid mellom ulike bedrifter, gründere og etablert næringsliv i Valdres.
Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Flere nyetableringer i 2014
Næringshagen er godt fornøyd med eget resultat for 2014, der de blant annet var med på 12 nyetableringer av bedrifter og bidrog til 32 nye arbeidsplasser blant sine målbedrifter. Nå ønsker man at 2015 skal bli et enda bedre år, og der Gnist-avdelingen skal være en viktig brikke.

– Vi skal ut og besøke 100 bedrifter i 2015. Vi skal spørre hva de trenger for å vokse og utvikle seg videre, og se på hvordan vi kan bistå dem med det. Vi skal også gire opp gründerstøtten vår og hvordan vi jobber med gründerne. Vi skal gi mer av den medisinen vi har gitt før, kanskje på en ny og litt spenstig måte. Vi skal synes litt mer i Valdressamfunnet, sier Arne Erik Fønhus.

« Tilbake til arkivet