Lanserer «PER’s Hakke-rive 3 i 1»

Tekst og foto: Stig Leinan, Inderøyningen

STRAUMEN: I tolv år har straumbygg Per Vatn brukt sin egen oppfinnelse – en hakkerive med tre funksjoner. Nå blir produktet å få kjøpt i butikker. I lang tid har Vatn, som har en Petter Smart i seg, gått svanger med tanken om at hakkeriva kan bli masseprodusert. Han har gjennom årene vært i kontakt med flere produsenter av hageredskaper. Uten å få napp.

100 river på plass

-Det var først da jeg kom i kontakt med Leksvik Industriell Vekst (LIV) og Arne Ivar Sundseth at det ble dreis på sakene. Nå er de første 100 rivene produsert i Montenegro og alt på plass i Norge, smiler oppfinneren og demonstrerer hvordan riva er laget og skal brukes. -For det første er selve riva mindre brei enn «vanlige» river. Det gjør at den egner seg utmerket til bruk i blomster- og staudebed, i singelstier i hagen og på gårdsplasser. Dersom en vil fjerne ugress som sitter dypt, er det bare å snu riva 90 grader. Da kan riva brukes som ei hakke. Kraftig jern muliggjør det. Snus riva opp/ned kan skjæret på toppen brukes til å hakke bort ugress. Her får du med andre ord tre redskaper i en, forklarer han.

 

Skal prøve ut produktet

Vatn sier at distribusjonen i første omgang skal skje gjennom Ystgård Gartneri i Inderøy, og via Hageland i Steinkjer, Levanger, Lade og på Stiklestad. Rivene er allerede på plass i butikkene. – Dessuten skal jeg selge riva på Straumens Dag og folk kan få kjøpt den heime hos oss. I begynnelsen blir det å prøve ut om produktet har livets rett. Akkurat nå vet vi lite om dette vil slå an. Jeg har rett og slett ikke brukt tid og midler på markedsundersøkelser. Da jeg var innom Innovasjon Norge og spurte om hjelp, fikk jeg beskjed om nødvendigheten av massive markedsundersøkelser før produktet slippes i markedet. Jeg valgte å hoppe bukk over dette. I stedet har jeg fått god hjelp av næringssjefen i Inderøy kommune, Lars H. Daling. Takket være LIV og kommunen er jeg kommet dit jeg er, slår han fast og innrømmer at han håper at omtale i lokalavisa skal gi ham markedsføringshjelp. -Sånt pleier å hjelpe. Det er jeg takknemlig for, sier han.

RØSETBERGA: I tolv år har straumbygg Per Vatn (t.v.) brukt sin egen oppfinnelse – ei hakkerive med tre funksjoner. Takket være god hjelp av Arne Ivar Sundseth hos Leksvik Industrielle Vekst blir produktet nå å få kjøpt i butikker. – De første 100 rivene er produserte i Montenegro og klare for salg, smiler en fornøyd Vatn.
RØSETBERGA: I tolv år har straumbygg Per Vatn (t.v.) brukt sin egen oppfinnelse – ei
hakkerive med tre funksjoner. Takket være god hjelp av Arne Ivar Sundseth hos Leksvik
Industrielle Vekst blir produktet nå å få kjøpt i butikker. – De første 100 rivene er
produserte i Montenegro og klare for salg, smiler en fornøyd Vatn.

Fiolett farge

Oppfinner Vatn sier at selve riva vil få fiolett farge. -Folk skal rett og slett spørre etter den fiolette riva når de er og handler hageredskaper. Fiolett går dessuten fint sammen med grønt. Jeg vet at det finnes dem som synes det er mer enn dristig at hakka skal ære fiolett, men jeg har tro på at dette blir en hit. Ei fiolett hakkerive er enkel å få øye på både i butikken, i hagen eller i redskapsboden. Enkelt sagt: fargen er også en gimmick, sier han. Vatn lover at riva skal være et kvalitetsprodukt. -Kvaliteten settes i høysetet. Her skal folk få et robust og slitesterkt produkt til overkommelig pris, lover han.

Muffe-vri

Nå er ikke hakkeriva det eneste hageproduktet som Vatn har planer om å få på markedet. Han forteller at han i mange år har irritert seg kraftig over at muffene på hageslangen ofte hekter seg fast, eksempelvis i trappetrinn. -Det har jeg løst på en enkel måte med muffer som er skrådd. Det gjør at slangen ikke hekter. Til nå har ingen av muffeprodusentene vært villig til å prøve ut oppfinnelsen min på ordentlig. Nå håper jeg at vi kan få til også dette gjennom LIV, sier han og understreker at dette ennå er på prosjektstadiet. -Det er en vei å gå før produktet eventuelt kommer i salg, sier han entusiastisk.

Plenkantklipper

Vatn har i tillegg sørget for å utstyre kantklippersaksa med ekstra lagringsplass slik at ikke gress som klippes faller ned på singel og grusstiene. -Se her. Dette fungerer aldeles supert. Her blir det ikke noe skjemmende gressavfall. Mitt håp er at en eller annen hageredskapsproduksjonsbedrift ser nytten av dette og vil se nærmere på denne oppfinnelsen. Jeg vet at dette fungerer. Når jeg har nytte av dette vil også andre ha det, sier oppfinner Per Vatn.

 

« Tilbake til arkivet