Det blir SKAP i Mandal

OSLO/MANDAL: Klokken 15 mandag 1.juni holdt Høyre, Frp, Venstre og KrF pressekonferanse om revidert nasjonalbudsjett. I budsjettet er det bevilget 700.000 kroner i oppstartsmidler til SKAP.

Av: Jens Saanum Bessesen, Nils Bernt Rinde og Signe Marie Rølland, Lindesnes

Prosjektleder for SKAP, Hilde Tallaksen, uttrykker stor glede nå som folkehøgskolen blir en realitet. I tillegg er hun takknemlig til alle som har vært med på arbeidet med å få det til. Tallaksen forteller at målet på sikt er at skolen skal ta 100 fulltidselever i året. – I tillegg finnes det muligheter for både deltidskurs og kortere opplegg. Fylkeskommunen og Kompetansefondet har bevilget penger så vi har kunnet jobbe med planleggingen av SKAP. Det har betydd veldig mye. Venstre og KrF er blitt nevnt, og vi, har også fått mye drahjelp fra Høyre lokalt, sier hun.

Ikke bestemt lokale

Når det kommer til hvor skolen skal ligge, sier Tallaksen at de har en intensjonsavtale med Solborg hotell, men at ingenting foreløpig er bestemt. – Vi har flere mulige alternativer. Det er en intensjonsavtale med Solborg Hotell i søknaden vår, men ingenting er endelig bestemt. Men nå kan vi begynne en prosess med å gå i forhandlinger om lokale og plassering av skolen, sier hun. I tillegg til de 700.000 SKAP nå har fått i oppstartsmidler har det blitt bevilget driftsmidler i 2016. Ifølge Tallaksen vil folkehøgskolen ha et årlig budsjett på rundt 20 millioner kroner, hvor rundt 10 av de millionene vil komme som statsstøtte.

skap
Jubler for SKAP: Mandag ble det klart at Mandal får SKAP, Kreativ folkehøyskole, og gleden var stor. Fra venstre Are Østmo (Lindesnesregionen nøæringshage), Sveinung Skaalnes (SKAPs styre), Ingvild Wetrhus Thorsvik (V), Tore Askildsen (ordfører, KrF), prosjektleder Hilde Tallaksen og Bjørge Reiersen (SKAPs styre). FOTO: Signe Marie Rølland

Satser på åpning i 2016

Nå satser de alt på å gjøre skolen klar til åpning høsten 2016. – Hvordan blir prosessen videre nå? – Vi jobber nå intensivt med det faglige innholdet og metodikken sammen med fagmiljøet, næringslivet og utdanningseksperter. Vi jobber også både med lokaler og utvikling av infrastruktur. Tallaksen har selv ikke gått på folkehøgskole. – Men jeg har angret litt på det, for alle jeg snakker med som har gjort det, har stjerner i ølynene når de snakker om folkehøgskole, sier Tallaksen.

Glad ordfører

Ordfører Tore Askildsen synes dette er en flott nyhet for Mandal. Han forteller at KrF har jobbet dedikert sammen med de andre borgerlige partiene for å få på plass finansiering til folkehøgskolen. – Dette har vært en fanesak for oss, som vi har jobbet med i lang tid. Det er en gledens dag at det nå er på plass, sier Askildsen. – Deler KrF og Venstre æren for dette? –  Hovedæren for dette, er det Hilde som skal ha. Dette innleder en ny epoke i Mandal, når vi nå får et skolemiljø utover videregående skole. Det kommer 100 studenter til byen, og skolen har en viktig link mot Universitetet i Agder og Kristiansand, som er gull verd. Dette betyr mye for byen og næringslivet, sier Askildsen.

Bra for næringslivet

Stein Inge Dahn (V) forteller at det var Venstre som først tok opp saken på Stortinget, i august 2013. – Men da fikk Trine Skei Grande negativt svar fra daværende kunnskapsminister Kristin Halvorsen, sier Dahn, og legger til at Venstre siden har jobbet kontinuerlig med å få på plass midler til SKAP, og at han er stolt og glad over at det endelig er på plass. – Dette er gledelig og bra, spesielt for næringslivet og ungdommene i hele landsdelen. Dette bidrar til å legge til rette for ny innovasjon og kreativitet, og legger et viktig grunnlag for samfunnet i fremtiden, sier Dahn. –  Det er en fantastisk nyhet, mener også ordførerkandidat Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) i Mandal Venstre.

Prosjektleder Hilde Tallaksen, stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) og ordfører Tore Askildsen. Arkivfoto.
Prosjektleder Hilde Tallaksen, stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) og ordfører Tore Askildsen. Arkivfoto.

Kjempespennende

Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan sier dette er en gledens dag for Mandal og landsdelen. – Dette er vi kjempeglad og takknemlige for. SKAP har fått de oppstartsmidlene de ba om for å sikre skolestart ved neste skoleår, høsten 2016. Det kommer også driftsmidler, sier Grøvan. Han sier at SKAP har lykkes fordi konseptet er nyskapende og unikt i norsk målestokk. – SKAP er kjempespenende. Det knytter skolegang, næringsliv og industri sammen på en spesiell måte. Det er også det unike i prosjektet som har bidratt til at SKAP nå får midler, sier Grøvan. Skolen legges opp for elever skal kunne få et mellomår etter videregåede utdanning og universitet. – Det blir en skole uten eksamenspress eller krav til pensum. Det blir som et forkurs for unge i en viktig fase i livet på vei inn mot et studievalg, sier Grøvan. Han trekker også fram det store eierskapet til prosessen som næringsliv og industri har vist i saken. Han trekker også fram prosjektleder Hilde Tallaksens rolle. – Næringslivet har sett viktigheten av en slik skole. Tallaksen og Lindesnes Næringhages innsats er helt unik i forhold til å drive fram prosjektet, roser Grøvan. Skolen skal anslagsvis huse 100 elever. Det er ikke kjent hvor mange ansatte skolen får.

Attraktiv for hele landet

Norunn Tveiten Benestad (H) i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen mener Mandal har all grunn til å juble. – Dette er en gledens dag for Mandal, og utrolig flott. Det er prosjektets nyskapende profil hvor næringsliv og industri utviser sterkt eierskap som har vært utslagsgivende. Her har man fått til utrolig mye på svært kort tid, sier Tveiten Benestad. Hun trekker fram at Kristiansand i forrige budsjett fikk landet en folkehøgskole etter mange års arbeid, mens Mandal lykkes etter to år. Tveiten Benestad tror skolen vil bli attraktiv for ungdom fra hele landet.

« Tilbake til arkivet