Ble gründer for å få nystekt brød

Kjærlighet til gjærbakst og glutenallergi er en trist kombinasjon for dem som rammes av sykdommen. Men for Rita Haga ble det starten på en gründertilværelse.

brød2
BRØDJERN: Dette er resultatet av flere års arbeid og 400 000 kroner fra egen lomme. Rita Haga har nå et brødjern og en melblanding spesiallaget for glutenallergikere. Begge deler har hun utviklet selv. Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

– Jeg har alltid hatt lyst til å finne på noe nytt og eget, men jeg har ikke fått den rette ideen. Denne gangen hadde jeg en magefølelse på at jeg var på rett vei, sier Rita Haga. Hun fikk selv cøliaki i 2011 og fant ut at det er tungvint å bake brød som hun tåler. Dermed gikk det lenge mellom hver gang hun fikk nybakt brød. – Jeg er selv glad i gjærbakst og brød og begynte å tenke på hvordan jeg kunne få nybakt brød på en lettvint måte, forteller hun.

Brødjern og melblanding

Hjemme på kjøkkenbordet viser hun stolt fram det som har kommet ut av ideen hennes etter flere års arbeid. Der står et brødjern og en pose med en egen melblanding. Det har vært nedturer og oppturer fra hun startet firmaet i 2013 til det ferdige brødjernet var på bordet. – Ideen min var å lage et helt eget jern, til bare en skive. Men det ble veldig dyrt å lage et nytt jern med alle deler og da trodde jeg egentlig at hele prosjektet var slutt. Så fant jeg ut at jeg kunne bruke et ferdig jern hvor bare innmaten var min, forteller hun videre.

brød1
RÅDGIVER: – Firmaet til Rita Haga, Brødskiva AS, kan bli virkelig stort, sier Frederikke Stensrød daglig leder i Næringshagen. Foto: Jon Gimmingsrud / NRK

Dobbelt så mange søknader

I arbeidet kom hun etter hvert til andre som kunne hjelpe henne. En av hjelperne har vært Næringshagen, et rådgivningsfirma i Rakkestad. – Jeg ser at den ideen har et veldig potensial og det er et stort marked der ute. Så jeg tror det er opp til henne selv hvor stort det kan bli, sier Frederikke Stensrød daglig leder i Næringshagen. Rita Haga er del av en stadig større gruppe som ønsker å starte eget firma. Antallet søknader om etableringstilskudd til Innovasjon Norge gir en pekepinn om interessen. Fra 2014 til i fjor ble antall søknader i Østfold nesten doblet, fra 35 til 68. Det var også flere som fikk innvilget søknadene sine og tildelingene økte fra 4,8 millioner til 8,7 millioner kroner i Østfold.

500 brødjern fra Kina

Rita Haga har fått økonomisk støtte, men synes det var vel så viktig å kunne fortelle at prosjektet var støttet av Innovasjon Norge. I dag står 500 brødjern produsert i Kina, lagret i kjelleren. Målet er å selge dem via en nettbutikk. – Jeg føler at det går veien nå. Jeg må bare holde roen, så jeg ikke får panikk. Nei da, jeg føler at det går greit, avslutter hun.

 

 

« Tilbake til arkivet