Her får Simo fra Marokko endelig sjansen

Tekst: Morten Gisle Johnsen, Budstikka

Asker-gutten Simo fra Marokko har kjempet seg til en deltidsjobb hos Maxbo, men drømmer om å åpne eget bilverksted. Nå har 28-åringen fått sin gründersjanse – med Askers næringssjef som personlig rådgiver. – Jeg hadde aldri drømt om å få en slik mulighet, jeg har vært skikkelig heldig, smiler Simohammed «Simo» Aslaoui til Morten Bastrup. De har nettopp møtt hverandre, som deltagere i «GründerSjansen 2016» – et unikt program som har som mål å få frem flere gründere blant Asker-folk med innvandrerbakgrunn (se faktaboks nederst). – Én dag skal jeg åpne mitt eget bilverksted. Men først må jeg tjene penger til å etterutdanne meg og bygge opp startkapital til den nye bedriften, sier han.

bilmekaniker
FØRSTE MØTE: – Én dag skal jeg åpne mitt eget bilverksted. Men først må jeg tjene penger til å etterutdanne meg og bygge opp startkapital til den nye bedriften, forteller Simo Aslaoui (t.h.) til sin personlige rådgiver Morten Bastrup. – Du må skaffe deg oversikt over markedet og aktørene, bli kjent med målgruppen og gjerne begynne i det små, lyder de første rådene fra Askers næringssjef. (Foto: EVA GROVEN)
50 resultatløse jobbsøknader

Simo er oppvokst i Alicante i Spania. Han kom til Norge i 2012 for å besøke onkelen sin. Så traff han norske Sarah. De er i dag gift og bosatt på Vakås. Den entusiastiske marokkaneren stortrives i Asker, behersker det norske språket og har lagt ned en særlig innsats for å gjøre seg kjent med kulturen. Noe av det første han gjorde var å flytte til Svalbard, der han jobbet for Coop og Nordpolet. Han har også jobbet som frivillig ved DNTs turisthytte Iungsdalen i Skarvheimen. – Der lærte jeg å lage rømmegrøt, røyking av fisk og å gå på ski, smiler han fornøyd.

Jobbmessig har det ikke vært så enkelt.

– Jeg er jo en innvandrer, og det er litt vanskelig når man skal levere søknaden, erkjenner Simo. Han sendte over 50 jobbsøknader før han fikk dagens deltidsstilling hos Maxbo på Holmen. Nå sparer han penger til å ta lastebil-lappen, slik at han kan få seg jobb som bilmekaniker. Utdannelsen har han hjemmefra, og én dag vil han åpne sitt eget verksted. På veien dit vil han etablere eget firma innen hagearbeid, rydding, maling- og snekkerarbeid. Det er dette han håper å få hjelp til gjennom GründerSjansen. Det finnes allerede flere enn 50 firmaer i Asker som tilbyr vaktmestertjenester. En viktig oppgave for Simo blir derfor å gjøre nøye markedsundersøkelser. – Du må skaffe deg oversikt over markedet og aktørene, bli kjent med målgruppen og gjerne begynne i det små. Kanskje helt superlokalt, sier Morten Bastrup.

I gang med gründerløpet

Næringssjefen gleder seg til å være støttespiller for Simo – noe han opplever som et spennende avbrekk i sin egen arbeidsdag. De hadde sitt første møte sist mandag. Der la de planen for 28-åringens gründerløp frem mot nyttår. Simo er én av 11 lokale deltagere fra syv land som har fått plass i denne første utgaven av GründerSjansen i Asker. – Det er første gang Integrasjons- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) har gitt støtte til et næringsråd for å gjennomføre et slikt program. Vi har samarbeidet med Nav, Asker bibliotek, Dikemark Asylmottaks Venner, Hasselbakken Frivillighetssentral og kommunen for å nå ut til deltagerne, og er kjempespent på hvilke resultater det kan bringe. Vi må bli mye bedre til å utnytte innvandrernes kompetanse i arbeidslivet, mener Lisbeth Sæther Storli, som er Næringsrådets prosjektleder for GründerSjanse

RESSURS: – Vi trenger innvandrernes kompetanse i arbeidslivet, sier prosjektleder Lisbeth Sæther Storli. (Foto: EVA GROVEN)
RESSURS: – Vi trenger innvandrernes kompetanse i arbeidslivet, sier prosjektleder Lisbeth Sæther Storli. (Foto: EVA GROVEN)
GründerSjansen i Asker

Et mentor- og utviklingsprogram for personer med innvandrerbakgrunn, bosatt i Asker, som ønsker å starte egen virksomhet. Asker Næringsråd gjennomfører programmet. Programmet støttes av Integrasjons- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) med 300.000 kroner og Asker kommune med 60.000 kroner, samt egeninnsats fra Asker Næringsråd og andre i AskersHus verd 90.000 kroner – til sammen 450.000 kroner. Det er første gang IMDI gir tilskudd til et slikt program i regi av et næringsråd. Programmet gjennomføres i perioden frem til nyttår. 11 deltagere fra syv land deltar. Hver deltager (adept) har fått sin egen personlige rådgiver (mentor), som skal følge dem gjennom prosessen.

« Tilbake til arkivet