Fotograf Halvari med 100 samiske portretter

– Dette er det største prosjektet i hele min fotokarriere, sier Torgrim Halvari.
Han er nesten andpusten, for det har blitt et prosjekt som bare vokser seg større og større. Det er snakk om om prosjektet ”100 samiske portretter” som kommer til å være over alt i 2017. Hvorfor? Jo, fordi det er 100 år siden samenes første landsmøte i Trondheim, og det skal feires med en storstilt markering av 100 års kamp for demokrati, rettferdighet og mangfold. Målet er å markere og formidle kunnskap om samene, samisk kultur og samisk historie i et 100-års perspektiv. Og her er Torgrim en sentral aktør og formidler for å få det til.

Torgrim Halvari. Foto: Embla Lemira-Marjaana Candell
Torgrim Halvari. Foto: Embla Lemira-Marjaana Candell

Vi har snakket med Torgrim for å høre hvordan prosjektet startet og hvordan det har utviklet seg. Hvordan fikk du idéen til å lage 100 samiske portretter? – Etter å ha vært mange år i utlandet, hvor jeg blant annet har jobbet med minoritetsbefolkning, var det overaskende å komme tilbake til Norge å se at samehumor, stereotypier og nedsnakking fortsatt eksisterte. Dette ønsket jeg å gjøre noe med gjennom å vise hva det samiske er i 2016. Når jeg så komme i dialog med Tråante 2017 og de tente på ideen. Hvordan er det å jobbe med 100 mennesker som hver for seg skal representere det samiske? – Det er utrolig spennende. Hver og en har selvsagt sin egen historie som jeg kan lære mye fra. Det er mye sårhet i det enkelte forteller om sin samisk identitet, det ligger flere lag der med frustrasjoner.  Mange snakker om det å ha mistet språket og hvordan det er ikke bare å være mellom barken og veden mellom det norske og det samiske. Men også å bære en mindreverdighetsfølelse ved å ikke bli helt akseptert som fullverdig same siden man for eksempel ikke har rein eller snakker samisk. Alle ønsker å fortelle sin historie, jeg føler at det er utrolig viktig for dem å bli sett, å få fortalt sin historie.  Hvordan skal du formidle portrettene? – Sist uke hadde jeg møte med Teatersjefen i Beaivváś, Rolf Degerlund, som er kunstnerisk leder av jubileumsforestillingen til Tråante 2017. Degerlund ønsket å ha mine bilder med som en del av Scenografien på jubileumsforestillingen til Tråante 2017. Teatersjefen har også hyrt meg inn til å være fotograf for forestillingen. Hva innebærer det å være med i selveste jubileumsforestillingen? Mine bilder fra 100 samiske portretter skal være en del av scenografien på forestillingen. Forøvrig er blant annet Bjørn Sundkvist, KORK og flere med i denne forestillingen, så jeg er i godt selskap. Andreas Ausland er også med på den tekniske siden, og Elle Sofe Henriksen er koreograf. Så Hermetikken-bedriftene er godt representert. Og Hermetikken kulturnæringshage har bistått med hjelp til å få prosjektet i gang.

Mari Boine. Foto: Torgrim Halvari
Mari Boine. Foto: Torgrim Halvari

Du skal også gi ut ei fotobok med dine 100 samer, hvordan går den delen av prosjektet? – Jo, du skjønner, jeg har vært så heldig å få suksessforlaget Utenfor Allfarvei med på laget. Det drives av Veronica Melå som har vært en fantastisk støtte for meg og prosjektet. Dette er et nystartet forlag med stor evne til å skape gode produkter. Blant annet kom de akkurat ut med boka ”Kvinnfolk” og har tidligere hatt suksesser som boken «Havet”! Dette vil bli min debutbok som fotograf og forfatter og jeg føler meg svært glad over å ha fått med dette nordnorske forlaget i prosjektet.

Og så har du fått NRK med på laget. Hva skal du gjøre for dem? – Dette er en av mine forettningsideer om å produsere bildespill, så i løpet av 2017 skal NRK presentere 100 bildespill/saker om samisk identitet som en del av prosjektet mitt. Det skal de gjøre fra sin web-plattform som en del av det programmet NRK Sápmi har i jubileumsåret. 100 mennesker å fotografere og intervjue, det er litt av en jobb. Hvordan går det? – De siste månedene har jeg dekket store deler av Norden for å samle inn til prosjektet. Det har tatt nesten all min tid. Men jeg har tatt meg tid til noen småoppdrag innimellom: Det har blitt et portrettoppdrag  for den samiske kunstneren Maret Anne Sara. I tillegg har jeg tatt pressebilder for Mari Boine. I løpet av noen uker reiser jeg til Russland for å fotografere der. Det gleder jeg meg til.

Helga Pedersen. Foto: Torgrim Halvari
Helga Pedersen. Foto: Torgrim Halvari

Produksjonsåret for Torgrim Halvaris største prosjekt hittil er 2016. Formidlingsåret er 2017. Det betyr at det enda skal renne mye vann i havet før folk har sett siste ord og bilde av 100 samiske portretter.

« Tilbake til arkivet