Kulturhagene viktig for kulturnæringen

Fra Tindved Kulturhage spres en stemme som begynte sin karriere i et skap. Gudrun Ramfjord Rabe har skapt sin egen bedrift basert på hennes allsidige og nøytrale vokal.

Det hele startet i 1999 med «voiceover» (også kjent som dubbing og fortellerstemme på film) og teksting til reklame og tegnefilmer som biinntekt ved siden av studiene i Oslo. Det var da hun hadde barselpermisjon at hun fikk råd om å stå i klesskapet for å dempe støy fra omgivelsene mens hun spilte inn. Med barnet kom trangen til å flytte hjem til Levanger, og de første årene jobbet hun hjemmefra. Det var først da hun fikk tips om og flyttet virksomheten til Tindved kulturhage i Verdal, som ligger et kvarter med bil unna, at hun fikk etablert et profesjonelt studio. Det er 50 næringshager i Norge, og Tindved kulturhage i Verdal var tidlig ute med å spisse virksomheten mot kulturell virksomhet.

Jungeltelegrafen jobber
–Det at jeg er i Verdal er ikke avgjørende for jobben. Da jeg flyttet fra Oslo jobbet jungeltelegrafen godt for meg, og jeg slapp omfattende salgsarbeid i starten. Nå kommer de fleste oppdrag fra de store byene og utlandet. Det har vært litt vanskelig i årene etter finanskrisen, og i det siste har jeg måttet jobbe hardere med markedsføring for å få oppdrag. Det har gitt effekt og 2013 ser bra ut, sier Gudrun Ramfjord Rabe.

Blant hennes mest kjente jobber hører Netcoms og Chess’ telefonsvarere. Hun har gjort dette siden 2003, og de må fornyes ofte, gjerne med noen måneders mellomrom. Gudrun Ramfjord Rabe spiller også inn P4s introer og egenreklamer av typen «været er sponset av». Også her er det stadig nye oppdrag.

Tindved gav karriere
Det var da hun kom til Tindved kulturhage at karrieren skjøt fart. Gudrun Ramfjord Rabe synes hun hadde litt flaks fordi den etasjen hun er i opprinnelig ble bygd som lydstudio. Hun er veldig fornøyd med miljøet, og sier at hun trives veldig, veldig godt med samlokaliseringen med andre folk som jobber kreativt.

Kilde: “Fra günder til kulturbedrift”, Handlingsplan for kulturnæring i Oslo, Kulturdepartementet, Nærings- og Handelsdepartementet, Kommunal- og Regionaldepartementet.

« Tilbake til arkivet