Inspirerer til tøffere satsing

 

Full sal: Over 100 kvinner fra hele Østfold deltok på konferansen. Her ønsker Ragnhild Johannessen (fra venstre, Navet og Kvinnovasjon), Elin Corneliussen (Gründer Girls) og Victoria Schiøtz (Follonett) velkommen til en dag på Hydrogenfabrikken. Foto: Marita svendsen
Full sal: Over 100 kvinner fra hele Østfold deltok på konferansen. Her ønsker Ragnhild Johannessen (fra venstre, Navet og Kvinnovasjon), Elin Corneliussen (Gründer Girls) og Victoria Schiøtz (Follonett) velkommen til en dag på Hydrogenfabrikken. Foto: Marita svendsen

Tekst: Lill Mostad, Fredrikstad Blad

For sjette år på rad kom kvinner fra Østfold og Follo sammen for å bygge nettverk og la seg inspirere av andres erfaringer og kunnskap. – Vår målsetting er å øke antall kvinnelige gründere og inspirere til tøffere satsing, sier prosjektlederen for konferansen mens kvinner i alle aldre strømmer inn dørene på Hydrogenfabrikken på Øra.

Hun har brukt måneder på å forberede konferansen, og håper deltagerne får mye ut av timene de tilbringer med andre gründere denne tirsdagen.

– Tema for konferansen i år er samarbeid og deling, noe kvinner i utgangspunktet er gode til. Foredragsholderne på konferansen vil gi oss eksempler på hvordan de har lyktes gjennom å samarbeide med andre.

 Superdesigner: : Runa Klock er en av kvinnene bak «Epleslang».

Superdesigner: : Runa Klock er en av kvinnene bak «Epleslang».

Ønsker å jobbe alene
Den typisk gründeren er rundt 40 år, og veldig mange jobber alene fordi de vil styre sin egen arbeidsdag. Kvinnene blir ofte overrasket over hvor mye jobb som skal til for å lykkes.

Kvinnovasjon, Gründer Girls og BPW Follo står bak arrangementet på Øra og sammen ønsker de at gründerne skal lære hvordan de skal sette seg mål og holde ut lenge nok til å få suksess. – Kun to av fem driver fremdeles etter noen år, og mange beholder en deltidsjobb fordi de ikke ønsker eller tør å satse for fullt, sier Johannessen.

Satser på kvinner: Prosjektleder for konferansen, Ragnhild Samset Johannessen, gledet seg til å ønske 100 kvinner velkommen.
Satser på kvinner: Prosjektleder for konferansen, Ragnhild Samset Johannessen, gledet seg til å ønske 100 kvinner velkommen.

Designersuksess
En som har lyktes og sørget for å skaffe seg mange ben å stå på er Runa Klock. Hun er kvinnen bak «Epleslang» i Oslo, hvor psykisk utviklingshemmede høster epler som igjen blir eplemost på flasker designet av Klock. – Vi høstet 400 hager i år, men fikk tilbud om å hente epler i 750 hager. Neste år vil det bli plukket i flere byer i Norge, forteller designeren og gründeren.
Klock designer ikke bare produkter og gjenstander, men også hendelser, mat og områder.

– Jeg griper mulighetene, sier ofte ja, smiler hun.
Kvinnene i salen strekker hals når hun viser frem produkter hun har designet og som blir produsert i Pakistan. Inntektene går til skoleplasser til 450 barn mens foreldrene vever og syr i bygget ved siden av. I disse dager designer hun utstillingen til tiårsjubileet på Nobels Fredssenter. – Det er ekstra hyggelig nå som Malala kommer til Oslo for å motta fredsprisen.

Samarbeid + deling = vekst
På scenen står kvinner som snakker om vitebegjær, initiativ, samarbeid og nysgjerrighet. Fredrikstadgründerne Vibeke Jerkaas og Kine Jensen delte også sine erfaringer.
– Har du en sterk magefølelse og en idé, skal du bare gjøre det, var Jerkaas sin oppfordring og avsluttet med å fortelle at hennes strikkeprosjekt «Ull og omtanke» nå har spredd seg til 16 steder i landet.
Silje Bukholm i Innovasjon Norge avsluttet første del av programmet med å offentliggjøre årets gründerkvinne i Norge, som ble forskningsbedriften Salt i Svolvær i Lofoten.

« Tilbake til arkivet