Krokus blomstrer

Tekst: Tommy Rustad, Aura avis

I ett år har kulturbedriften Krokus Produksjoner på Sunndalsøra arrangert eventer for det ofentlige og næringslivet. Det har vært givende.

Dans, drama og dialog er tre stikkord som kjennetegner den temmelig allsidige produksjon av kulturtjenester som tilbys fra Krokus. Bak kulturbedriften står Eva Gikling og Yvonne Senn, begge fra Sunndal, begge med erfaring fra kulturelle aktiviteter andre steder i landet. De holder til i Kunstnerkollektivet Blackbox i Nordmørsveien, hvor de har både kontor og scene. – Formålet med Krokus er å sette opp forestillinger for barn og voksne, lage events, arrangere julebord med mordmysterier, bedriftsarrangementer og bursdagsfester, og holde kreative skrivekurs, for å nevne noe, sier Gikling. Eva Gikling fra Sunndal er 37 år, og mor til fire barn i alderen to til ni år. De siste elleve årene har hun arbeidet som frilanser innen aviser, magasiner og TV, og skrevet bok. Hun gikk dramalinja i Ålesund, og har vært ved Teaterfabrikken i sin tid. Så skulle tilfeldighetene ha det til at hun møtte Yvonne Senn, også fra Sunndal. Senn er 27 år og utdannet danser. Først på Trøndertun, deretter to år ved Balletthøyskolen i Oslo. Hun gikk ut av Skolen for samtidsdans i fjor. – Da jeg var ferdig ville jeg flytte hjem til Sunndal og jobbe med dansen. Jeg startet bedriften Kunstkollektivet Blackbox, hvor jeg også holder danseundervisning, sier Senn.

Foto: Ingrid Ellevset

Yvonne og Eva møttes i Aura Kulturhage for to år siden. De to hadde hver sin forestilling, og det ble klart for begge at om de skulle få ting gjort, måtte de ha et produksjonsselskap. De skjønte også at det var avgjørende å ha et godt samarbeid med næringslivet. Dermed ble Krokus Produksjoner dannet som et aksjeselskap i september 2014, og stiftet i mars i år. – Det har vært en bratt læringskurve. Det er mye å ta hensyn til som AS, men vi har vært heldige å ha mange folk rundt oss, blant annet Sunndal Næringsselskap (SUNS), og folk fra næringslivet som har tilbudt seg å være sparringspartnere, sier de to. De forteller om et bra samarbeid med næringslivet, ikke mist med gode råd og en forståelse for at dersom selskapet skal kunne holde fram og utvikle seg, så må man tjene penger på kulturen. – Vi var også så heldige å få oppstartsmidler fra Innovasjon Norge. Vi søkte om midler, og Kunstnerkollektivet Blackbox og Krokus Produksjoner AS fikk til sammen 515.000 kroner. Vi var overveldet over at vi fikk så mye i støtte, sier Gikling og Senn.

Nå står det utfordrende andreåret for tur. Det er nå de må vise hva de er god for. Pengene må komme inn dersom kulturbedriften skal ha livets rett. – Sunndal er en liten plass, så markedet er begrenset. Vi har et spennende år foran oss. Nå må vi vise hva vi kan. Det er de kulturelle uttrykkene vi er vant til å måtte prestere, nå må vi sette oss ned med økonomisk planlegging. Vi må stille spørsmålet: Hva tjener vi på dette? Det er nå vi må vise at vi klarer oss, sier de to som er optimistiske på vegne av sine egne produkter.

Foto: Krokus Produksjoner

Høstens program er nå klart, og det er et bredt spekter som kvinnene spiller på. Alle forestillingene spilles i Kunstnerkollektivet Blackbox i Nordmørsveien. Først ute er forestillingene Prinsessedrøm og Se min kjole. Den er allerede førstkommende helg. – Prinsessedrøm er om en jente som sovner og drømmer at hun er en prinsesse. Det er nok en drøm hun deler med mange små jenter. Men ting går kanskje ikke som hun forventet, sier Senn. Det er en barneforestilling hvor de oppfordrer publikum om å trekke i prinsesseklærne og komme. Gikling sier videre at det er en forestilling uten de skumle elementene . – Barn har stor fantasi, så de blir lett redde. Vi vil lage en snill forestilling, for barna har allerede i utgangspunktet så stor innlevelsesevne at de ikke trenger å skremmes, sier Gikling. Forestillingen Se min kjole handler om det ofte forvridde kroppsidealet som forfektes i magasiner for de unge. – Det er en motreaksjon til prinsessedrømmen. Vi fant at her er det noe å ta tak i, og det førte til et dypdykk i skjønnhetsidealet. Vi ønsker å utforska hva det gjør med oss, sier de to. Begge forestillingene er skrevet av Yvonne og Eva. Senere på høsten kommer forestillingen Identitet. – Den har vi jobbet med et år nå. Vi utforsker hva identitet er, og hva som former oss, sier de to. På hjemmesiden til Krokus, www.krokusproduksjoner.no finnes hele programmet for høsten, og mer om bedriften.

Foto: Krokus Produksjoner

FAKTA

Krokus Produksjoner er et aksjeselskap på Sunndalsøra som tilbyr kulturelle opplevelser til private, næringslivet og det offentlige. Bak selskapet står Yvonne Senn, Eva Gikling og Lina Engelsrud. De holder til i Kunstnerkollektivet Blackbox i Nordmørsveien. For tiden aktuell med teaterforestillinger, skrivekurs på Idefestivalen, og tar imot bestillinger på julebord med mordmysterier.

 

« Tilbake til arkivet