Åpner fiskebutikk på Andenes

Tekst: Fredrik Sørensen, Bladet Vesterålen

ANDØY: Da Elsa Åsvang fikk beskjed om at hun snart mister jobben, bestemte hun seg for å skape sin egen arbeidsplass. Nå blir det fiskebutikk i Andenes sentrum.

Elsa Åsvang er i dag daglig leder ved Andøy Mottakssenter. 26. august kom imidlertid beskjeden om at UDI Region nord legger ned mottaket. De siste asylsøkerne forlater Andenes allerede om to uker. Beskjeden om at hun snart er fri for jobb var et slag i ansiktet for andværingen. Men hun bestemte seg for at fortvilelsen ikke skulle ta overhånd. Istedet så hun framover. Få dager senere var avgjørelsen tatt: Hun åpner fiskebutikken «Elsas sjømat». – Det blir butikk midt i Andenes sentrum, og produksjonslokaler i Skotnes-gården (samme bygg som Da Vinci holder til i – journ.anm.). Der har det vært fiskebutikk før i tida, sier Åsvang.

Nye utfordringer venter for andværingen Elsa Åsvang. Foto: Fredrik Sørensen
Nye utfordringer venter for andværingen Elsa Åsvang. Foto: Fredrik Sørensen
Mange planer

Det er mange år siden fiskebutikken på Andenes ble lagt ned. Kåre Johansen har riktignok sørget for at andværingene har hatt et tilbud gjennom drift av fiskebilen, men Johansen er nå blitt pensjonist. – Jeg gleder meg veldig til å starte opp. Og jeg tror det er grunnlag for noe slikt. Både blant lokalbefolkninga og turistene som kommer hit hele året, sier Åsvang. Hun har allerede lagt mange planer. Det blir både butikk og servering. – Mandager holdes butikken stengt. Det blir produksjonsdager. Tirsdag er målet å servere varme fiskekaker. Torsdag blir det fiskegrateng, og fredag reker og bacalao, forteller Åsvang. Utover det blir det blant annet både røkt torsk og uer. – Alt som er å få tak i etter årstida, slår hun fast. Målet er også å servere fiskesuppe og focaccia daglig. Planen er også å tilby fiskeburger, wraps og sushi. – Det skal være kortreist – rett fra havet, sier Åsvang. – Og så blir det takeaway. Jeg kommer også til å ha utkjøring, legger hun til.

Klar anbefaling

Hun understreker at etableringa ikke er gjort på én dag. – Jeg må se an behovet, og bygge meg opp gradvis. Men jeg har troa, og har fått mange positive kommentarer, sier Åsvang. Hun innrømmer at hun nå går inn i en bransje hun ikke kjenner så godt. – Det skal noe til for å finne en så varierende og spennende jobb som jeg har hatt i Andøy Mottakssenter. Da nedleggingsbeskjeden kom, tok jeg turer inn til Kolbjørn Adolfsen for å si opp mottakets leieavtale. Han spurte hva jeg skal gjøre nå, og i diskusjonen sa han at han skulle ønske at noen kunne starte fiskebutikk på Andenes. – Noen få dager senere var jeg innom Tone Dahler på Himmel & Hav. Også hun spurte hva jeg nå skulle ta meg til, og da spurte jeg hva hun mente Andenes trengte. Hun sa det samme som Kolbjørn – at Andenes trenger en fiskebutikk. Jeg tenkte på det i to dager, før jeg gikk opp til Kolbjørn igjen og sa at jeg tar utfordringa, sier Åsvang. Hun hadde tilbud om jobb innen helsevesenet, men hadde lyst på ei annen utfordring. – Jeg fortsetter med Elsa Samtale & Familieterapi, men følte at tida var moden for å også gjøre noe helt annet. Og fiskebutikk er jo virkelig noe helt annet, smiler andværingen. – Desember eller januar
Åsvang er i gang med å skaffe seg et godt nettverk. – I tillegg har jeg meldt meg på gründerkurset til Fabrikken Næringshage. Vi er 15 personer som gjør ulike ting. Det er veldig interessant, for vi kan bygge på hverandre. Det er eksamen allerede neste helg, sier hun.

Hun håper å åpne fiskebutikken i desember eller januar.

– Jeg har stor støtte hos familien. I tillegg kommer en kompis fra Oslo nordover for å hjelpe meg i starten, sier Åsvang. Ikke alle i familien trodde henne da hun sa at hun skulle starte fiskebutikk. Datteren Cathrine, som bor i Bergen, ringte Åsvang i fortvilelse da hun hørte at Andøy Mottakssenter skulle legges ned. – Da jeg sa at planen var å starte fiskebutikk trudde hun jeg tullet. «Mamma, seriøst?» var responsen, ler Åsvang. Det gikk noen timer, så ringte datteren på nytt. – Da ble vi sittende i flere timer med planlegging. Det var veldig inspirerende for meg, sier hun. Den yngste sønnen hennes er i gang med å lage hjemmeside til Elsas sjømat – og den eldste gleder seg allerede til å komme heim for å hente fisk. – Jeg har fått mange gode råd fra Kåre Johansen. Etter at han ble pensjonert, og fiskebilen forsvant, har mange gitt uttrykk for at de savner fiskekakene hans. Kåre har delt oppskrifta si med meg, så nå håper jeg at fiskekakene hans blir å finne i butikken, sier Åsvang.

« Tilbake til arkivet